Kategorie produktů

Vysoký Chlumec



První zmínky o vaření piva ve Vysokém Chlumci pocházejí již z roku 1466. Od roku 1474 byl majetkem roudnické větve tradičního českého šlechtického rodu Lobkowiczů, který jej s přestávkami v letech nesvobody vlastnil až do roku 2006. V současné době je pivovar v majetku společnosti Pivovary Lobkowicz, společnosti ryze české, usilující o návrat a další rozvoj tradice českého pivovarnictví.

První dochovaný popis pivovaru ve Vysokém Chlumci je z roku 1611 – už tehdy měl pivovar dvě varny. První detailní popis technologie vaření piva pochází z roku 1642. Roku 1652 prošel pivovar, zdevastovaný po třicetileté válce, rozsáhlou rekonstrukcí. Pivo vyráběné ve vysokochlumeckém knížecím pivovaru mívalo po staletí skvělou pověst.

V letech 1939–1945 a 1948–1992 neměli Lobkowiczové možnost pivovarem disponovat. Až teprve v roce 1992 získali pivovar zpět v restituci. Ihned poté investovala rodina Lobkowiczů značné prostředky do modernizace a inovace vaření piva ve Vysokém Chlumci. Po těchto úpravách získalo chlumecké pivo zpět kvalitu, která ho proslavila v minulosti.

Nový vlastník, společnost Pivovary Lobkowicz, hodlá i v budoucnosti dbát na to, aby si piva z vysokochlumeckého pivovaru udržela svůj osobitý styl a jakost. Věří, že bohatství českého pivovarnictví spočívá v osobitém charakteru jednotlivých pivovarů a v rozmanitosti, která tak sama přirozeně vzniká. Při vaření piva všichni bez vyjímky respektují charakter značek a produktů a ctí řemeslo. Pivo se vaří podle tradičních receptur za použití kvalitních surovin a pečlivě dodržovaných osvědčených postupů. Jen tak vznikají opravdová, nešizená piva.

Pivovar, pod vedením sládka Pavla Bekeniho, se specializuje na svrchně kvašená piva, ochucené a pšeničné speciály, ale v jeho nabídce můžete najít i piva klasického typu. Více si o nich můžete přečíst v záložce Naše piva.



Země (krajina) původu
Pivovary