Kategorie produktů

Krakonoš



Pivo se v Trutnově vařilo obyčejně z pšeničného sladu, někdy bylo použito na lepší piva i sladu ječmenného. Používali se i různé druhy koření, kvasnic a chmelu. Dokonce se dříve v Trutnově chmel i pěstoval, což připomíná trutnovské návrší "Chmelnice". Od roku 1900 měl pivovar elektrické osvětlení. Elektrický proud vyráběla turbína o 46 HP, umístěná v pivovaru na Mlýnském náhoně. V pivovaru byly tehdy tři parní stroje, dva parní kotle, dva varné kotle a dvě chladírny piva. Ve sklepích bylo uloženo 382 sudu o obsahu 35 až 72 hl, což představovalo cca
22 000 hl rozpracovaného piva. V roce 1920 byla provedena rekonstrukce sladovny na kapacitu 1000 tun sladu. V roce 1923 se v pivovaru poprvé vařilo 14° pivo. Další výstavba pivovaru probíhala v letech 1929-1935. Byla postavena nová čtyřnádobová varna, která slouží do dnes. Varný kotelByly rozšířeny prostory spilek a sklepů, vybudováno čpavkové chlazení a výroba umělého ledu.

Při požáru v roce 1969 vyhořela pivovarská sladovna, která již nebyla obnovena. V letech 1980-1982 byly do sklepů instalovány nové tanky, a tak rozšířena jejich kapacita. V srpnu roku 1984 byla uvedena do provozu nová stáčírna lahví s výkonem 24 000 lahví za hodinu.
V roce 1991 byly rekonstruovány varné kotle varny. Na přelomu let 1991-1992 došlo rozšíření spilky o nerezové oddělení. Roku 1993 byl uveden do provozu parovod a výměníková stanice místo parního kotle na uhlí. Od té doby pivovar nezatěžuje ovzduší v Trutnově. Od března roku 1994 funguje nová stáčírna sudu KEG. Na podzim téhož roku byla zavedena filtrace lahvového piva, která zajistila prodloužení jeho trvanlivosti.

Pivovar se nachází v centru města Trutnova.
Od roku 1994 provozuje pivovar trutnovská Krakonoš spol. s r.o.
V současné době vyrábí pivovar Krakonoš 5 druhů piva v celkovém objemu přes 100 tisíc hl ročně. Na vánoce a velikonoce obohacujeme trh o speciální světlé pivo Krakonoš 14.
Pivo je distribuováno nejen do Východních Čech, ale i na Moravu.
Pivovar Krakonoš vyrábí pivo klasickou technologií, nepasterizované, mikrobiálně filtrované.
Pro výrobu piva používáme vodu z vlastní studny, která je 80 metrů hluboká.



Země (krajina) původu
Pivovary